tisdag 31 januari 2012

Ge mig kraften gråskull!

He-Man alltså, bra översättning. Är det inte något i stil med "By the power of grey scull..."? Det kunde man kolla på om och om igen.

Jag skulle behöva någon sorts kraft nu. Att sitta i sin lilla bubbla av pluggande, inte roligt, speciellt när man inte har någon annan att plugga med. Privatisering, regleringar av monopol, fusioner av bolag etc. Intressant egentligen, såklart, men allt blir så ointressant och jobbigt när det är tidspress! Jag har väl mig själv att skylla lite grann kanske, men kan också skylla på opedagogiskt kursmaterial, obegriplig lärare och en krock av terminer.

Hade tänkt att köpa ett nytt laptopfodral idag från Junkyard, ett supersnyggt blått från WESC som jag hade spanat in. Vad händer? Det är SLUT! Det enda som fanns kvar var EN enda, och den hade hunnit bli reserverad till en order idag... Idag! Vilken otur. Vem är den personen som vågar köpa mitt laptopfodral?! Jag som köpte ett halvdant innan vi stack till Barcelona bara för att jag inte hittade ett då, och nu ser det ut som att jag måste vänta ett tag till.

Fint inslag imorse på Nyhetsmorgon. En by uppe i Norrland som samlade in massa massa renar. Tänk vad livet hade varit mycket lättare och mer fridfullt om man hade sprungit efter renar hela dagarna.

Jo, jag överdrev där. Jag har alltid en tendens, under stressiga tentatider, att avundas folk som gör de mest vanliga och rutinartade sakerna. Folk jag ser överallt; som fikar, går på promenad, handlar m.m. De har inga bekymmer i världen -inbillar jag mig.

Vidare nu till price cap regulation.

måndag 30 januari 2012

Glöm inte att hålla ögonen öppna.

Dagen har än så länge varit bra, en föreläsning som handlade om värdering till verkligt värde och en lunch på Sushi Ichiban med Hanna & Elina.

Det som nu väntar är a whole lot of studying och en sväng förbi gymmet.

Jag kom att tänka på helgen. En bra födelsedagsmiddag för Magda i fredags (trots ett par timmar utan ström), en trevlig utgång i lördags som följdes av en slapp söndag. Därefter kom jag att tänka på när jag slog i huvudet, närmare bestämt ögonbrynet, natten mellan lördagen och söndagen. Innan någon hinner tänka tanken, NEJ -det var inte p g a att jag hade varit ute...

Jag har dock ett tips till alla er som måste kissa mitt i natten, för det var där jag slog i huvudet. Av någon konstig anledning vaknar jag alltid runt 06.00 och är SÅ kissnödig, och varje gång blir jag så irriterad på det för att jag dels måste gå upp till toaletten och även piggna till av den lysande lampan. Så jag kom på för inte så längesedan att jag ska börja blunda efter att lampan tänds och det har faktiskt funkat bra -tills natten mellan lördag och söndag.

Jag gick in halvt blundandes, kanske med ena ögat stängt och andra öppet och precis när jag hastigt vände huvudet, samtidigt som jag böjde mig nedåt för att sätta mig -PANG! Jag hade vänt mitt huvud och prickat in en smäll med ögonbrynet mot kanten på duschväggen.

Jag skakade på huvudet och suckade. Då hade jag fått ett rött streck vid ögonbrynet som tur nog försvann dagen därpå! Så ett tips: håll ögonen öppna.

onsdag 25 januari 2012

Mera bastu & mer sallad.

Idag känns det som att jag har gjort tre saker: pluggat, tränat och lagat mat.

Pluggandet gick lite trögt, som sig bör i början av ett tentapluggande. Nu är det alltså dags för tenta nummer två och alltid måste jag planera hur jag ska lägga upp det, för det viktigaste av allt just nu är att få med så mycket som möjligt på en vecka.

Träning också. En blandning av en del löpning, en del arm/mage, en del knän och en del rumpa. Avslutningen blev en stund i bastun. Ååååh så gött! Varför bastar man inte varje gång man tränar? Som den gången jag och Johannes relaxade med bastu och bubbelpool, så jäkla gött. Att få sätta sig en stund, vara tyst, andas och känna sig nöjd. Bra grej!

Maten blev inte så avancerad, men det blev gött och ganska nyttigt (tror jag?). En slags "sallad" gjord på dinkelvete, lite stekt bacon, körsbärstomater, blandsallad, olivolja, salt, peppar och en skvätt vit balsamvinäger. Vet dock inte om det får kallas sallad när det innehåller kött? Gött som sagt.

Masterchef går i bakgrunden. Måste faktiskt medge att det är helt okej att kolla på, jag följer det inte på något sätt, men inte dumt. Per Morberg alltså, gillar honom.

tisdag 24 januari 2012

Nu återstår en lång väntan...

...på tentaresultatet. För det första så måste jag säga -fan vad snålt med tid! På universitetets hemsida stod det att tentan skulle vara i tre timmar, men vad händer? Jo, del ett skulle besvaras på 30 minuter och del två skulle besvaras på 1,5 timmar. Den sista halvtimmen var vad jag hade kvar till den andra och sista räkneuppgiften och det var ungefär då jag förstod att tiden skulle bli knapp. Klockan tickade och stressen ökade medan minnet och hjärnans kapacitet kollapsade. När man som mest behöver dig hjärna -var är du?! Den sista kvarten tittade jag på klockan varannan minut och försökte pressa mig till det yttersta. I was doomed.

Jag vet inte ens om tiden hade räckt till om tentan så hade varit på svenska?! Med andra ord: tentan gick sådär.

Jag är dock väldigt intresserad av om jag klarar den eller inte. Det kommer bli en lång väntan som sagt.

Nu ska jag duscha, glömma och gå vidare.

söndag 22 januari 2012

"Vad är meningen med att leva om man inte är vacker?"

Citat taget ur animé-filmen "Det levande slottet" som jag, Magda & mamma tittade på för en liten stund sedan. Den filmen har jag faktiskt velat se länge länge, har den t.o.m på min gamla dator, men det rätta tillfället dök aldrig upp. Fin film! Efter ett missöde med hårfärgen sa killen i filmen att livet inte var värt att leva om man inte var vacker -hahaha! Magda blev lite kär i honom. Han såg ut som en tjej kan jag meddela, men snygg var han, verkligen.

Det är något speciellt med animé. Jag minns att jag för många många år sedan ibland tittade på Sailor Moon när det gick på tv. Mest för Magdalenas skull givetvis.

Igår kom Souryana över för att hälsa på Magda en sväng. Vi skulle titta på en film, Spaceballs hette den har jag för mig, men innan vi satte på filmen kikade vi en stund på Hot Shots med Charlie Sheen. Efter en liten stund när jag plötsligt ser en kille i skumma glasögon säger jag högt "Det är ju han! Alan i 2 1/2 men!". Efter lite diskuterande dök han upp i rutan igen, och nu kunde man se att glasögonen var som små akvarier med små fiskar simmandes inuti, men framför allt kunde man se att det var Alan! Märkligt att de skulle hamna i samma serie efter ett antal år, eller kanske inte?

Johanneeeeesss, nu är det dags att komma hem!
(Tydligen låter det alltid så när jag ropar på honom)

lördag 21 januari 2012

Långhelg på Blåsut

En lugn och lång helg på Blåsut. I längden tycker jag faktiskt inte att det är så roligt att hänga själv i en lägenhet med en tenta att plugga inför, så i torsdags packade jag ihop lite saker och stack hem till gamla Blåsut.

Känns alltid skönt att kunna tentaplugga i köket, det finns alltid någon att prata med. Antingen mamma, Magda, (ibland Maria) eller dagbarnen. Stor variation, både vad gäller personer och samtalsämnen.

Jag har en semla som väntar på mig i kylskåpet. Nämnde detta för Susan idag på jobbet, hon blev nog rätt sugen. Köpte hon en semla or not?

Magda och Maria befinner sig just nu i Gbg på någon slags prova-på-dans-pass-grej. Undrar vad de tycker om det? Maria visade mig ett move från sitt zumbapass. Hahahaha, herregud! Den där låten också. Lite galnare än Bollywood-stuket skulle jag vilja påstå. "Alla blir som vilda på passet", sa Maria.

Imorgon kommer Johannes hem! Att jag alltid ska sakna honom så förbannat mycket, typiskt.

onsdag 18 januari 2012

Grannar.

Fram tills för några år sedan har jag mer eller mindre varit skonad från dem. Att kunna spela hög musik, bli arg och skrika, festa med kompisar, ja, allt detta ungefär när man ville. Viktigast av allt nästan -att kunna få be om tystnad när man behövde det.

Nu är det inte så längre. Med dessa väggar, lika tunna som papper, känns det nästan som att man bor i ett hus fullt av märkliga människor. Personer man inte kan säga åt "sluta sjung så fult!""sluta banka så förbannat mycket på diskbänken!" eller "stäng av din jävla väckarklocka nån gång!". Visst, hade det skett efter en viss tid på dygnet så har jag rätt att säga till, men så länge det sker på dagen måste jag hålla mig själv i schack.

Varje gång jag sitter hemma och försöker plugga, hör jag ena grannen föra konstigt väsen i sitt kök. Alltid när han sjunger, eller rättare sagt "ger ljud ifrån sig", så är det inte som man kan föreställa sig att en vanlig människa gör. Jag räknar mig själv som en vanlig människa, och när jag sjunger för mig själv brukar jag sjunga i en lagom ljudnivå, kanske en refräng, vers, eller både och.
Min granne däremot, så här kan han låta:
*tyst*
HEAAAAR-HOOO-YEEÄÄÄ (han försöker sjunga, betonar alltid 3-4 ord extra högt)
*tyst*
*bankar några gånger på diskbänken*
*tyst*
*visslar* (han kan vissla ganska högt)
*tyst*
*"men vafaaaan, jävvvla fitta!" (är ett urval av hans svordomar som kommer ganska ofta)

...efter någon timme börjar samma visa om.

En gång för över ett halvår sedan när jag tentapluggade blev jag så irriterad så jag började trumma på väggen en stund. Jag vet inte om han hörde mig, jag hoppas lite på det. Till råga på allt så vet jag hur han ser ut! Innan jag visste vem han var kunde jag tänka "men jag vet åtminstone inte hur han ser ut, så jag slipper ha ett ansikte till det jag får höra varje dag", men den lättnaden sprack när jag en dag såg honom. En man iklädd sliten jeansjacka, jeans, fluffigt hår och runda glasögon...

Så kan en vanlig dag se ut för mig. Jag ska inte ljuga, små saker kan göra mig väldigt irriterad. Nästa gång ska jag attack-sjunga tillbaka, eller attack-spela på mitt dragspel.

Nu till något annat. Jag är så trött på Biggest Looser, Arga Snickaren, Ensam mamma söker, Lyxfällan etc. Det finns så mycket tråkigt och dåligt på tv nu för tiden att jag inte ens minns vad jag tyckte var bra förr. Jag kanske ska leta upp en 10 år gammal tv-tablå och jämföra?

Mer Sunset Beach! Där har vi kvalitet som håller i ett decennium...

tisdag 17 januari 2012

Idéerna kommer om natten.

Små detaljer har dykt upp under min sömn:

- För några nätter sedan höll jag på att äta på en seg kola, en sån där blå Rollo, och när jag hade tuggat mig in till mitten började en Whitney Houston-låt spelas från kolan i min mun.
- Inatt såg jag en stol med ett annorlunda ryggstöd. Föreställ dig ett ryggstöd där toppen av ryggstödet är format som en uggla. Det ser ut som att en uggla sitter på ryggstödet, men i själva verket är ugglan bara en slags silhuett och den är lika tunn som ryggstödet.

I vanlig ordning under vintertid blir mina händer torra. De är även lite torra på fingertopparna, ungefär som när Spindelmannen (Tobey Maguire) upptäcker att han kan klättra på väggar och man ser hans tumme inzoomad med små utväxande taggar. Så känns mina fingertoppar, fast det "spruckna" är min motsvarighet till Spindelmannens taggar. Varje gång jag tar på mig strumpbyxor i nylon kan man höra mina fingrar riva mot materialet. Fint.

Idag är det som att tiden har stått stilla. Varje gång jag har tittat ut genom fönstret ser det likadant ut, samma disiga & gråa utsikt. Visst ska det vara bra att gå ut och promenera, och gärna under dagen då det är ljust, men det där gråa kan inte locka särskilt många -eller? Jag är fortfarande glad över att jag var ute på en lång promenad den dagen snön hade kommit. Tänk de som missade den dagen, de har förmodligen missat den sista (kanske t.o.m den första?) vinterdagen.

Apropå att sitta vid fönstret och titta ut. Jag känner mig lite som en jungfru i nöd, sittandes i ett torn och blickar ut över friheten. Det som tar kål på mig just nu är det förbannat tråkiga, men nödvändiga, pluggandet.

Nu när jag sitter och funderar på om jag ska fortsätta skriva lite till eller återgå till mina uträkningar, upptäcker jag att jag kliar mig på halsen. Är det möjligt att s.k. "bed-bugs" bits? Detta är inte första gången jag tänker på det, jag har många gånger upptäckt små bett på halsen som kliar! Vad är det?! Är det någon som vet?

måndag 16 januari 2012

Omstart.

Bloggskrivandet i Barcelona gav mig suget att hålla skrivandet uppe. Detta är tredje bloggen jag är inne på, nr 1 "Betko - Försöker än så länge lista ut hur allting fungerar..", nr 2 "Betko i Barcelona" och hur länge nr 3 håller i sig återstår att se.

Konstigt nog är jag alltid pigg om kvällarna varje gång jag bor ensam i lägenheten. I vanliga fall borde jag vid denna tiden redan ha hunnit sova ca två timmar i soffan.

Min epilator som jag fick i julklapp användes idag för andra gången. Alla hårstrån rycks inte upp tyvärr, men den stickande känslan av att rensa känns så bra. Det står att man inte ska behöva epilera mer än var tredje vecka ungefär, men jag undrar om benen någonsin kommer att bli lena? Hårstråna växer i olika takt, det vill säga, de hårstrån jag inte ryckte upp idag kommer förmodligen komma fram nästa vecka. Vi får se.

Min motivation till att plugga på de två återstående kurserna är inte på topp. När jag lämnade Barcelona, "lämnade" jag också kurserna där, in my mind alltså. Jag vill ha lite nytt nu.

Inatt drömde jag att jag hade tappat min tand till vänster om framtänderna. Den hängde på nåt sätt kvar tack vare min tråd som sitter kvar på baksidan av tänderna. På något sätt var smärtan återkommande, som om tanden slets ur mitt tandkött gång på gång, en knastrande känsla ungefär. Den sista gången jag kände det visste jag att jag drömde och undrade om detta påverkade min "riktiga" tand. Efter det vaknade jag. Jag vet att jag ibland kan pressa tänder, och även pressa tungan mot framtänderna, vissa gånger känns det som att man pressar sönder framtänderna. Konstigt ändå med inbillad smärta, eller är den inbillad?

Bra fika ikväll. Det gröna "unkna vattnet" som Johannes hade sagt, dvs teét, med smak av Secha Lime var faktiskt gott. Jag brukar oftast ha svårt för de nyttiga gröna teérna, men detta var faktiskt fint.